En bit av Frankrike

Tarte tatin, uttalas ungefär [tarte te ta] :) är en kaka som första gången skapades på hotellet Tatin. Kokerskan skulle göra en äppelpaj, men hade äpplena för länge på spisen (ett annat sätt att göra paj på) och för att rädda dem la hon pajdegen direkt på äpplena i pannan istället för att göra en traditionell paj.

Det här är en tarte tatin- wannabe som är tusen gånger enklare att göra. Det börjar bli lite höstligt ute och äpplen känns ganska rätt, träden börjar bli gula, det är lite kallare och man kan mysa med tända ljus. Här utanför finns en helt underbart fin allé, jag kan knappt vänta tills löven blir sådär höstligt gul-orangea. Förresten jag glömde att skriva att kakan blir sådär knäckigt god på toppen..och att det är mitt bidrag till månadens sötsak på Söta Saker. Månades tema är reseminnen och den här kakan får många minnen att poppa upp.

Men nog om det, här kommer receptet.

Tarte tatin-wannabe

  • 25 gsmör
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1 tsk kanel
  • 2 äpplen, skivade tunnt
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1  tsk bakpulver
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kokande vatten

Använd helst en pajform, men vilken form som helst fungerar bra. Lägg smöret i formen och sätt in den i ugnen på 175 grader så att det smälter, penlsa smöret i formen så att det kommer på kanternaoch låt resten vara kvar på botten, strö över farinsocker och lägg sedan i äppelbitarna. Vispa socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Koka upp vattnet. Sikta i mjöl och bakpulvet i äggsmeten, tillsätt vattnet och rör tills allt precis är blandat. Häll smeten över äpplena i formen och sätt in i ugnen i ca 20 min (beroende på storlek) eller tills en sticka kommer ut torr. Servera med vispad grädde.

PS. Det här är vår egen variant av en Upp och nerkaka, eller Marias upp och ner. Receptet är ifrån min mamma och det ska egentligen vara konserverade persikor i, men du kan lika gärna använda päron, aprikoser, plommon, blåbär eller vad du gillar.

Annonser

4 thoughts on “En bit av Frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s