Något mazarinigt

Idag testade vi ett nytt recept ifrån tidningen Baka #3 2012. Skulle man kalla det för mazarinkaka så skulle man direkt få en bild på hur det ska smaka så vi säger något kakigt istället. En god kaka med smak av mandel som är trevlig att bjuda på. Det kan verka lite krångligt att göra kakan, men det är lättare än vad man kan tro. Erik gjorde degen som blev riktigt bra. Egentligen skulle det vara vinbär i, men vi hade inga.. så det blev en bärlös kaka. Det fungerade utmärkt :) Prova den du också..

Pajdeg

  • 1/2 dl socker
  • 100g smör
  • 2,5dl vetemjöl

Blanda socker och smör, blanda sedan i mjölet och arbeta ihop till en deg. Ställ in i kylen.

Fyllning

  • 100g mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 2 äggulor
  • 50g smör
  • ca. 0,4dl socker

Riv mandelmassan på den grova sidan på rivjärnetoch använd en elvisp för att blanda den med smöret. Vispa till sist i äggulorna. I enannan skål, vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt sedan sockret, vispa till en maräng. Blanda de bägge blandningarna.

Tryck sedan ut pajdegen i en form med löstagbar botten och häll i fyllningen. Sätt in i ugnen i 175 grader tills smeten i mitten stelnat, ca 15 min. Ta ut kakan och gör marängen.

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 3/4 dl socker
  • 0,5dl vatten
  • 3/4dl socker

Vispa äggvitornatill ett skum och tillsätt sedan 3/4 dl socker, vispa till en maräng. Häll vattnet och resten av sockret i en kastrull och ”koka” upp tills blandningen är genomskinlig. Tillsätt sedan den varma sockerlagen successivt medan du vispar med elvisp. Vispa någon minut tills blandningen kallnat och marängen är glansig. Bred marängen på kakan. Sätt ugnen på grill, och så hög värme det går. Sätt in kakan och ”bränn” på marängen så att den får lite färg. Passa noga för det bränner riktigt riktigt fort :) Ta ut kakan och låt kallna innan du äter den..

(PS. receptet är halverat, marängen som är ovanpå kakan är inte ifrån originalreceptet utan ifrån ett recept jag haft sedan tidigare)

Fler bilder:

Annonser

9 thoughts on “Något mazarinigt

  1. Marja - Baka Sockerfritt augusti 1, 2012 / 8:34 e m

    Jag älskar mazarinsmaken! Brukar ha bittermandelarom i lite olika kakor då det smakar mazarinigt :)

    • Alexandra Bengtsson augusti 2, 2012 / 8:48 f m

      Ja just det, man kanske faktiskt kunde haft i bittermandel :) har du något bra mazarinrecept så dela gärna med dig om du vill :)

  2. Karoline | Gröna Skafferiet augusti 5, 2012 / 8:57 f m

    Åh, jag älskar mazarin och maräng men har aldrig testat det ihop -superfiffigt! Kakan ser fantastisk ut =)

    Jag har precis dragit igång en följetong på min blogg där jag varje månad belyser en råvara i säsong som andra bloggare sedan är välkomna att tillaga och dela med sig av på min blogg (Gröna Skafferiet).
    Månadens råvara är havre, så tillagar du något havrerecept under månaden är du hjärtligt välkommen att dela med dig av det här:

    http://gronaskafferiet.se/sasongens-basta-havre/

    • Alexandra Bengtsson augusti 5, 2012 / 9:29 f m

      Å vad roligt! Havre är en bra ingrediens :) ska läsa på din blogg.. :)

  3. Cecilia Bergman augusti 5, 2012 / 3:21 e m

    Vackra bilder på en kaka som ser riktigt smarrig och härligt marängig ut!

    • Alexandra Bengtsson augusti 5, 2012 / 5:12 e m

      Tack för att du tittade förbi bloggen :) den var marängig :) trodde inte jag gillade det men det var faktiskt gott..

  4. Parre augusti 8, 2012 / 10:54 e m

    Zer zmarrigt ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s