Cheesecake med jordgubbar

Har du sett Family Guy, det avsnittet där Stewie är helt såld på Miley Cyrys och bara inte kan sluta säga ”oh my god, oh my god…” när han förstår det ska vara en konsert i närheten. Lite så var det att äta den här cheesecake. Den blev god :)

Oftast vill man kanske inte göra en stor cheesecake om man inte har en stor familj, det går ju dessutom åt ganska så mycket philadelphia-ost. Jag har köpt formar med löstagbar kant i olika storlekar och denna gången använde jag den minsta. De finns att hitta på Cervera eller liknande butik, i Malmö finns de på Kökskompaniet, och är av märket Patisse. Vad man bara ska tänka på (med formarna av detta märket) är att inte följa instruktionerna på förpackningen där det står att man ska sätta in formen tom i ugnen innan den används. Har provat två gånger och det gör att plattan och kanten smälter samman. Alltså ingen god idé för man kan inte dela formen efter det. Använd den bara som vanligt.

Jag använde det här receptet som jag ändrade lite i. Det är för en 23 cm stor form, men har du en mindre så är det bara att halvera ingredienserna, jag delade på 4 för den lilla formen. Jag hade även i jordgubbar, det blir lite roligare då :)

  • 350 g digestivekex
  • 100 g smält osaltat smör
  • 600 g mjuk färskost, tex philadelphiaost (helst inte light, cheesecaken har en tendens att sjunka då eftersom lightprodukter innehåller mer vatten. Ta hellre en mindre bit om du vill dra ner på kalorierna.)
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • (jordgubbar + lite socker)

Krossa (t.ex. i dubbla plastpåsar med en kavel)kexen och blanda dem med det smälta smöret, tryck ut blandningen i en form, försök gärna att få det upp på kanterna också. Sätt ugnen på 175 grader.

Om du har färska jordgubbar, mixa dem till enslät blandning med en stavmixer, tillsätt lite socker om de inte är så söta. Om du använder frysta bär, värm dem i en kastrull med lite vatten och lite socker och låt koka upp, mixa sedan. (Jag använde 3 jordgubbar,2 msk vattenoch 1 msk socker).

Vispa philadelphia-osten, sockret och vaniljsockret lite fluffigt, tillsätt sedan äggen och vispa tills det är blandat.

Häll sedan smeten ovanpå kexbotten, ringla i ”jordgubbssåsen”, sätt in i ugnen tills smeten stelnat, men fortfarande är lite lös i mitten. Stäng av ugnen, öppna luckan lite och låt kakan svalna i ugnen. Ställ den sedan i kylskåpet då den är godast kall.

Det fungerar dessutom utmärkt att använda andra bär, eller att lägga i hela färska bär.

Annonser

6 thoughts on “Cheesecake med jordgubbar

  1. Cecilia Bergman juli 7, 2012 / 9:26 f m

    Så smart med mindre formar! För som du säger: man vill ju oftast inte göra en stor kaka, paj, tårta … om man inte har fest eller så!

  2. C juli 27, 2012 / 7:46 e m

    Håller med, smart med mindre formar. Jag kollade på Kökskompaniet när jag var i Malmö i veckan men hittade inga springformar alls. Får skumma nätet!

    • Alexandra Bengtsson juli 28, 2012 / 7:49 f m

      Oj då.. Ja de kanske bytt sortiment lite när de flyttat på triangeln.. Men de finns absolut att köpa online :) lycka till å dela gärna en länk om du hittar dem :)

  3. Parre augusti 8, 2012 / 10:56 e m

    Man går väl upp 10kg av att följa denna bloggen :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s