Yoghurtbröd – eller ett grundrecept som du kan komponera ihop som du vill

Vad har du i kylen? Kanske något du kan göra bröd på.

Vi hade turkisk yoghurt och honung i kylen och lite solrosfrö i köksskåpet, små slattar som man inte kan göra så mycket av, förutom bröd kanske. Vill man  komponera ihop sitt eget bröd så kanman använda ett grundrecept och blanda bäst man vill, i alla fall nästan. Tänk bara på att inte bara ha grovt mjöl, degen behöver vanligt vetemjöl, vetemjöl special eller liknande för att jäsa och bli lite fluffigt och inte bara platt. Vi tog grahamsmjöl, vetemjöl, och som degvätska vatten och yoghurt. Ett perfekt bröd som ändå går relativt snabbt i jämförelse med surdegsbröd och fint blev det också :)

Här kommer receptet:

  • 5 dl degspad (vatten, mjölk, eller  vad du har hemma..)
  • 50 g jäst
  • 25 g smör eller 3 msk matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk honung, 1 msk sirap, 2 tsk socker (behövs för att degen ska jäsa bättre och gör inte degen direkt söt)
  • ev. frön, hackade nötter, torkad frukt..
  • 12-13 dl mjöl (ex. 3dl grövre mjöl och resten ljusare)

Värm degvätskan till 37 grader om du använder färsk jäst och rör i jästen med en visp, rör sedan även i sirap, honung eller vad du använder. Rör sedan först i det grövre mjölet och fortsätt sedan med det ljusare mjölet. Tillsätt mjöl successivt, degen ska knådas i ca 10 min tills den blir spänstig. I slutet av knådningen tillsätter du saltet och ev. frö, nötter. Forma degen till en boll och jäs i minst 1 timma.

Ta sedan upp degen och dela den i 2 bitar. Om du vill ha ett fluffigt bröd funkar det faktiskt att kavla ut degen till en fyrkant och sen försiktigt rulla ihop den till en rulle som du sedan lägger i en smord form. Jäs bröden i ca 45 min. Pensla med vatten och strö ev. över linfrö, sesamfrö eller något annat du gillar. Grädda i 225 grader varm ugn i ca 20 min för bröd, du kan även göra frallor, men då räcker det att ha dem i ugnen i 10 min. Låt bröden svalna på en skärbräda eller på galler. Bon apetit!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s