Kalasiga kanelbullar

Samtidigt som surdegsbrödet jäste gjorde jag kanelbullar. Så smidigt när alla grejerna ändå är framme och ugnen är varm. Dessutom verkade det vara en superbra dag för jäsning, det varmt och fuktigt ute :) degen jäste något alldeles otroligt och bullarna blev luftiga och fina. Glasyr på är lite roligare än bara pärlsocker, då kan man strö på vad man gillar sen som tex. strössel. Jag tog rosa karamellfärg, rosa blir man glad av!

Recept

    • 2,5 dl mjölk
    • 1 ägg
    • 50 g smör/margarin
    • 1 tsk kardemumma
    • 25 g jäst
    • 3/4 dl socker
    • 7 dl vetemjöl

Smält smöret och häll i sockret, rör och tillsätt sedan mjölk och kardemumma. Blandningen ska vara max 37 grader varm, låt svalna om det är för varmt, smula sedan i jästen och vispa (med en vanlig visp) tills den löst sig, tillsätt sedan ägget. Det kan behövas mer/mindre mjöl, men tillsätt mjölet successivt och knåda tills degen är smidig.

Låt jäsa ca 45 min. Dela degen i 2, kavla ut till rektanglar och bred på fyllningen (blanda ihop 50 g rumsvarmt smör, 1/2 dl socker, 2 tsk kanel, 1 tsk vaniljsocker). Rulla ihop och skär i lagom stora ”bullar”. Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg bullarna i formar och låt jäsa igen i 30 min (ev.lite längre om du har det kallt inomhus). Pensla med ägg och sätt in i ugnen i ca 8 min. Låt kallna och dekorera med glasyr (blanda florsocker med mjölk och karamellfärg). Voila!

PS. Här på Kungsörnen finns det jättebra bakfilmer som handlar om hur man t.ex. vet om degen är färdigknådad. Hur bra som helst :)

Annonser

3 thoughts on “Kalasiga kanelbullar

  1. anna juni 4, 2012 / 9:35 f m

    ska jag pröva tror jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s