Födelsedagstårta

Idag är det Eriks födelsedag och jag gjorde en tårta som en liten present :). Klassisk tårta med sockerkaksbotten, fylld med vaniljkräm och blåbär. På toppen är det physalis och nektarin. Väldigt gott och lagom med grädde på :)

  • 2 ägg
  • (knappt) 2dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form (helst springform) och ”bröa” med vetemjöl.  Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt med elvisp. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda ihop bakpulver och mjöl i en skål. Häll i smöret+mjölken och mjölet i äggsmeten och rör försiktigt tills det är precis blandat.  Häll sedan smeten i formen och sätt in i ugnen i ca 30 min eller tills en sticka kommer ut torr.  Lossa kanten på formen och låt kallna. Vänd sedan kakan upp och ner och skär i tre delar.

Vaniljkräm

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1,5dl mjölk
  • 0,5dl grädde
  • 5 tsk strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk smör

Blanda alla ingredienser förutom smöret och vaniljsockret i en liten kastrull. Värm sakta tills det sjuder och tjocknar. Dra av från plattan, glöm inte och vispa/röra hela tiden så att krämen inte bränner vid eller tjocknar ojämnt. Rör sist i vaniljsockret och smöret och låt kallna.

Bred vaniljkräm på den första kakbottnen, lägg på den andra bottnen. Vi använde frysta blåbär som var lätt sockrade, men hallon, sylt eller någon frukt som banan fungerar lika bra. 3 dl grädde räckte lagom till tårtan som bakades i ennågot mindre form. Dekorera med frukt, bär, choklad eller något annat du gillar. Voila!

Fler bilder:

Annonser

3 thoughts on “Födelsedagstårta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s