Kruche Ciasto – en kaka i flera lager

Har du ätit denna kakan någon gång? Jag fick receptet skickat till mig från en kompis i Polen (och antar receptet är polskt). Det tar lite tid att göra, men är värt besväret. En annorlunda kaka i flera lager som äts så som den är. Passar utmärkt att förvara i kylen i ett par dagar om den inte äts på en gång. Om man vill ha arraksessens i eller inte är en smaksak :) Om du använder en springform kan du skära bitar, jag använde 2 mindre ungnsformar från Ikea.

  • 2 ägg separerade i äggvitor/äggulor
  • 125g smör/margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 1/4dl socker
  • 2 msk kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • arraksessens
  • äppelmos, körsbärssylt eller svartvinbärssylt (sylten/moset ska inte vara för sött)
  • 1 tsk socker

Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda ihop mjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt smöret och finfördela det med en kniv eller med elvispens degkrokar. När du har en grynig massa, tillsätt äggulorna till mjöl/smörblandningen. Knåda till en deg. Dela sedan degen i 3 delar.

Kavla ut 1/3 av degen så att den täcker botten av en mindre pajform (24 cm). Bred äppelmos alt. sylt på.

Tillsätt kakaon till 1/3 av degen och knåda tills kakaon blir jämt fördelad. Riv degen på den griva sidan på ett rivjärn direkt över äppelmoset.

Tillsätt arraksessensen till 1/3 av degen. Vispa sedan äggvitorna med 1 tsk socker tills det blir maräng – tills du kan vända skålen uppochnerpå utan att marängen rinner ut. Fördela över ”chokladlagret”. Riv sedan den sista tredjedelen av degen på den grova sidan på rivjärnet direkt ovanpå marängen. Sätt in i ugnen i mellan 30-45 min eller tills det övrelagret är lite gyllenbrunt. Voila!

Fler bilder:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s